Виолета Солникова

Виолета Солникова (журналист, писател, хайджин) е родена на 24 септември 1941 г. в гр. Килифарево, Великотърновска област. Живее в с. Върбовка, община Павликени. По професия е здравен работник.

Публикувала е над 1000 журналистически и хайку творби в централни, регионални и чуждестранни периодични издания. Дългогодишен сътрудник на великотърновския вестник „Борба“, на вестниците „Трета възраст“, „Новият пулс“, „Всичко за семейството“, „Втора младост“, на хумористичните издания „Стършел“, „Луд Труд“, „Тримата глупаци“ и много други. Участва в литературни сборници, списания и антологии.

Носител на литературни награди, между които I награда за разказ (гр. Дряново, 1998 г.), I награда за проза („Витошко лале“, София, 2000 г.), II награда от II национален конкурс на Хайку клуба в София и на Националния музей „Земята и хората“, посветен на мира и хуманизма (2004 г.), II награда от международния конкурс „Хайку в музиката, музиката в хайку“ (2006 г.), почетен диплом за хайку на тема „Есен“ на сп. DiogenХърватска, 2012 г.; отличия от VIII национален конкурс за хайку, посветено на София (организатор Хайку клуб – София), и от III национален конкурс на Българския хайку съюз. За Деня на благодарността през 2013 г. кметство Върбовка я награждава с грамота и почетен плакет за цялостно творчество и за представяне на селото и на Павликенския край. На 24 май 2018 г. на основание решение на Общинския съвет на  Павликени Виолета Солникова е удостоена със званието „Културен деец”. Наградата е връчена на специално тържество в града от общинския кмет Емануил Манолов. Солникова е издала две книги с хайку: „Чаша светлина“ (Велико Търново: Фабер, 2005) и „Събудени гнезда” (2013 г.) в същото издателство. Нейни творби, предимно хайку, са преведени на английски, японски, френски, унгарски, хърватски, сръбски, румънски и полски език. Член е на Българския хайку съюз.