Събития

Приятели, заповядайте на 13-ти октомври (петък) от 18:30 часа в Галерия 1 и 2 в Ларгото на откриването на една неповторима изложба на хайга, вдъхновена от красотата на старите български къщи и техния интериор. Изложбата ще бъде аранжирана с оригинални тематични композиции икебана и старинни предмети от Етнографския музей. Събитието се реализира с подкрепата на Японското посолство и Клуб “Приятели на Япония” в България.

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Общата изложба на автори от Български хайку съюз „Написано с цветя, нарисувано с думи“ – част от 34-ти Дни на японската култура в България – представя и популяризира непознатото у нас изкуство на източния туш Суми-е и далекоизточната калиграфия Шодо, авторски търсения и интерпретации между културите, както и изкуството на най-краткия стих – Хайку, който вече десетилетия се развива извън родната си страна Япония и се превръща в световна поетична форма. След представянето й в София през май, тя пристига във Варна – допълнена с нови творби.

 Участници са четирима български художници и поети, членове на Български хайку съюз, избрали трудния път да се развиват и в тези форми на изкуство у нас: Александър Телалим, Венелина Петкова, Детелина Тихолова и Николай Пенчев.

 На откриването на 9 септември от 17.30ч в Арт салон на радио Варна ще имате възможност да нарисувате йероглифа за Живот или Звезда с Венелина Петкова (Шодо последовател при японски сенсей от най-висок ранг).

Донесете ни и ваш хайку стих на свободна тема за нашата Хайку-кутия, написан върху лист хартия и придружен от вашето име и имейл за връзка. Три най-въздействащи хайку ще получат награда от нас след края на изложбата! 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Посолството на Япония в България и клуб “Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай”.

Изложбата се вглежда в любими цветя, в техните жестове, устремени към слънцето и дъжда. Вглежда се и в думи, носещи добри послания, изписани на глаголица, кирилица и с японски йероглифи. По този начин чрез четири писмености – природна, глаголица, кирилица и далекоизточна, тя акцентира върху взаимното уважение и сътрудничество между два така отдалечени на географската карта народи – българския и японския.Откриване 9 септември, 17.30 ч., Арт салон на радио Варна (в ляво от входа на Морската градина)

……………………………………………………………………………………………………………

Мили дами, заповядайте да отпразнуваме заедно на чаша вино Международния ден на жената на 8-ми март от 17:00 ч. в галерия “Сердика”, ет.2, на Женския пазар. Ще имате възможност да се насладите на красивите композиции с цветя на Сдружение за икебана “Сога”, да разгледате калиграфиите и рисунки с туш на Венелина Петкова “Следите на сърцето”, както и изложбата на Михаела Зоева “Интимни светове”, посветена на красотата на голото женско тяло.Всеки член на Български хайку съюз ще има възможност да прочете като поздрав към гостите 2-3 броя хайку на тема женското начало, женската природа, жената като муза, любима, майка и т.н. Всички одобрени от редколегията на списание “Хайку свят” стихове, ще бъдат отпечатани в новия брой, в рубриката “Хайку албум”.
Очакваме Ви!

Изложба на наградени творби от Националния конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Златна есен”

9 – 13 октомври 2021, Столична библиотека, 10-18 ч.

ПОКАНА

Български хайку съюз има удоволствието да ви покани на изложба на наградени творби на български деца от Националния конкурс за детско хайку с рисунка на тема „Златна есен”

Официалното откриване е на 9 октомври 2021 г. от 14:00 ч. в гр. София, Столична библиотека, пл. „Петко Р. Славейков“ 4.


Организатори са Български хайку съюз и Сдружение за икебана „Сога”, с подкрепата на: Посолството на Япония в България, Фондация за талантливи деца по шах и хайку „Иванка и Георги Янкови“ и Хайку клуб – Пловдив.

◊ ЗА ИЗЛОЖБАТА

В съчетание с рисунка или апликация, хайку предлага неограничени възможности за още по-оригинално визуално изразяване на децата под формата на японското изкуство хайга. А когато темата е „Златна есен”, съчетанието на поезия и визуален образ в една художествена творба е истинска наслада.  

Творбите са посветени на естетиката на един от най-красивите сезони – есента. Чрез тях зрителите ще могат да се докоснат до красотата на природата и да съпреживеят поетиката на есента, отразена чрез пъстрата палитра на детското въображение, светоусещане и поетичен талант.

Изложбата ще бъде аранжирана с тематични композиции на Сдружение за икебана „Сога” и може да бъде разгледана от 9 октомври (между 10:00 и 18:00 ч.) до 13 октомври.

Добре дошли! http://Изложба Детско хайку и рисунка

Покана

Български хайку съюз и издателство „ЕРГО” ви канят на представянето на дебютната книга-албум на Венелина Петкова “Бели петна” и откриването на съпътстващата я изложба на хайга и сумие, които ще се състоят на 30-ти септември (четвъртък) от 18:00 часа в Клуба на фоторепортера “Бохема”, намиращ се в подлеза на Президентството. Изложбата може да посетите до 13 октомври от 12 до 18 ч.

Книгата съдържа 50 авторски рисунки с туш и източна четка, поезия и кратка проза, повлияна от източните форми хайку, хайбун и дзуихицу (стил, в който Сей Шонагон е писала своите „Записки под възглавката“), както и ръчно изписани заглавия с туш. В нея централно място заема литературният и духовен задочен разговор с Далечния Изток.

„Венелина Петкова умее с един щрих с четка или слово да събужда светове, да намира място на дрипите, откъснали се от живота ѝ, „сред другите бързо прелитащи облаци“. В стиховете ѝ „изтрили всички думи“, може да се чуе „звукът на разтопен сняг“ и да се видят „следи на птици в небето.“

~ Антоанета Николова, доц. д-р по източна философия в ЮЗУ

„Нейните рисунки с туш (сумие) и човечността ѝ се сливат по великолепен начин. Радват и релаксират сетивата. Поплувайте в нейния свят от туш!“

~ Сенсей Мичико Имаи, майстор по японска калиграфия

Заповядайте!

ПОКАНА

“Да се напише хайку за морето. Възможно ли е това? Как кратките форми до поберат необята? Как в три реда да се вмести грохотът на вълните, далечният полет на чайките, изгревите и залезите, пълнолунията и звездите, песъчинките и раковините, децата и рибарите, самотните вглъбения и споделените емоции?

В настоящия сборник 60 хайку творци ни предлагат пътешествие по, във, край, със и чрез морето. А за да можем да се потопим в извънвремевите мигове и да станем съ-творци на авторите (необходимо условие за случването на хайку), нека за малко да бъдем и ние като деца, защото само детето може да събере „в кофичка морето“ (В.Кабаделова) и да постигне онзи смисъл отвъд думите, при който „морето продължава извън листа“ (Хр. Панджаридис).”

Антоанета Николова

Уважаеми колеги и приятели на хайку,

Български хайку съюз и издателство “ФАРАГО” имат удоволствието да Ви поканят на представянето на двуезичната (българо-английска) хайку антология “Морето”. Събитието ще се състои на 25 септември 2021 г. (събота) от 11:30 часа в кафе-бар “Таймлес” на Дома на архитекта, ул. Кракра 11, София.

Местата са ограничени до 30.

Очакваме ви! Донесете своето лятно настроение!