Иванка Янкова

Иванка Янкова е родена в Асеновград – 1936 г. Завършва специалността „Философия“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Дълги години работи като секретар и зам.-председател на Българо-руското дружество в Пловдив. За своята трудова и обществена дейност е наградена с орден „Кирил и Методий“ – І и ІІ степен, Орден на труда – златен, медал „1300 години България“, руски отличия и други.

 Учредител е на филиала на международната неправителствена организация „Сороптимист интернешънъл клуб „Старинен Пловдив“. Инициатор и организатор е на учредяването на Хайку клуба в Пловдив през 2003 г. и вече 15 години е негов председател, а от месец юни 2019 г. – почетен председател. През 2005 г. клубът посреща в Пловдив световноизвестни поети от петте континента, участници в ІІІ конгрес на Световната хайку асоциация, и провежда литературно четене с тях. Тя е инициатор и организатор на издаването на двуезичния сборник „Прагове“ (2005 г.) с хайку на 16 пловдивски поети. По нейна идея и с нейно участие  в екипа на съставителите и редакторите през 2018 г. излиза антологията „Отвъд думите“ с творби на български и британски автори.

Издала е 14 книги – поезия, есета, импресии, хайку, от които две детски. Всички са подарени на нейни читатели, кактои на библиотеки, училища и читалища. Има златен медал за цялостно литературно творчество от Съюза на независимите български писатели и грамота от Българския хайку клуб в София за творчески постижения и активност при подготовката и провеждането на ІІІ конференция на Световната хайку асоциация.

Иванка Янкова участва в национални и международни хайку антологии и сборници. Има публикувани хайку на български, английски, френски, руски, японски, немски, сръбски, румънски, сърбохърватски език и танка  и хайку на френски език. Получавала е награди и отличия от национални и международни конкурси – България, Русия, Франция, Сърбия, Румъния.

Включена е в представянето на История на хайку в България пред Хайку фондацията – САЩ, A History of haiku Bulgaria, February, 2016, избрано от Людмила Балабанова – Нов български университет. Има свой профил в сайта на Хайку фондацията – САЩ.

Присъства в личностната енциклопедия „Изявени пловдивчани” – ІІ том, 2019, във връзка с дейността ѝ, свързана с хайку и други постижения, и е удостоена със званието „Достен асеновградчанин” от Съюза на творците в града през 2020 г.

Янкова е член на Дружеството на пловдивските писатели, на Съюза на независимите български писатели, на Българския хайку съюз и на Световната хайку асоциация.