Диляна Георгиева

Диляна Георгиева  е оперна певица, завършила хуманитарно образование в Софийския университет  „Св. Климент Охридски” – Философски факултет, и в Нов български университет – сравнителна културология. Усъвършенства певческите си умения като стипендиант в майсторския клас по оперно пеене и интерпретация на Гена Димитрова и  камерно пеене при проф. Мария Слатинару, Румъния.

Сценичния си дебют  Диляна Георгиева прави в ролята на Виолета от операта „Травиата” на Верди, 2004 г. Соловата  ѝ кариера включва безброй изяви в оперни постановки, концерти и проекти за камерна музика. Сценичните ѝ представяния  се отличават с дълбочина, чувственост и емоционална изразителност.

Репертоарът ѝ включва оперните роли:  Виолета от „Травиата”  на Верди, Мими от „Бохеми” на Пучини, Тоска от едноименната опера на Пучини, Лиу от  „Турандот”  на Пучини, графиня Розина от „Сватбата на Фигаро” на  Моцарт, Леонора от „Трубадур” на Верди  и други, както и  кантатни произведения от  Брамс, Брукнер, Форе, Моцарт, Верди.

Гастролира на международни сцени в Япония, Австрия, Италия, Испания, Франция и др. Инициатор и участник в  благотворителни концерти. Има звукозаписи за Българското национално радио. През 2015 г.   излиза  първият ѝ самостоятелен албум  Apres un reve, на който певицата е и продуцент. Дискът е с френска камерна музика  за сопрано и пиано. Пианистка  – доцент Галина Апостолова.

Член е на Българския хайку съюз от 2012 г. Има издадени две книги с триезично хайку на руски, английски и български език в съавторство с Весислава Савова и Дарина Денева. Българо-английският сборник с ренгей поеми в съавторство с Весислава Савова е под редакцията на Дейвид Ланю – професор по литература и експрезидент на Американското хайку общество. Прави самостоятелни  фотохайга изложби, а също и в партнорство с Петър Павлов  представя своя изложба  „Меню за пътешественици”  в Българското национално радио, в галерия „Плюс това” и в Столичната библиотека.  Диляна Георгиева има  няколко самостоятелни хайга изложби и представяния на книги  в Пловдив, Хасково, Враца, Кюстендил и в други градове на страната. Публикувала е свои хайку, сенрю, танга и ренгей   в престижни български и международни литературни издания. Нейни хайку са поместени в няколко антологии: българо-английската  „Прегръдка на непознат”, българо-унгарската  „Различна тишина”, българо-английската  „Отвъд думите”, българо-френско-италианската антология „Климати”. Изпълнител на японска музика по хайку текстове на събития, посветени на ежегодните Дни на японската култура в България.

Носител е на награди и отличия от международни и национални конкурси за хайку, по-важните от които са: ренгей в Haiku Hunt, World Haiku Review, Haiku Masters – Japan. През 2018 г. е избрана за председател на Българския хайку съюз.